Onweerstaanbaar, de nieuwsbrief van idity | No. 3 2013  
         
   

3 lessen die je kunt leren van crowdfunding

Let's colour project
De New Yorkse komiek Kurt Braunohler wist via de crowdfunding-site Kickstarter bijna 7000 dollar
in te zamelen – de kosten voor de huur van een vliegtuigje dat zijn grap in de lucht kon schrijven.

Het eerste project dat ik via crowdfunding steunde, ging over bomen. Nee, ik ben niet toegetreden tot het regiment der boomknuffelaars. Maar als gitarist werd ik gegrepen door het pleidooi van een paar filmmakers en tevens collega-gitaristen. Ze wilden een film maken over bedreigde boomsoorten. Door het rücksichtslos kappen van exotische bomen om er (onder meer) gitaren van te maken, loopt zowel de biodiversiteit gevaar als de toekomst voor het bouwen van mooie gitaren. Een film dus die ‘awareness’ bij gitaarbouwers, gitaarkopers en overheden moest opwekken. Via een pledge van 10 euro kreeg ik later de documentaire toegestuurd en nog regelmatig ontvang ik een nieuwsbrief over de voortgang van hun project.

Dat was alweer een paar jaar geleden. Sindsdien is crowdfunding aan een flinke opmars bezig. In het volgende artikel vind je links naar een paar bekende crowdfunding sites. Door de kredietcrisis zijn crowdfunding en het commerciële alternatief microfinanciering steeds meer in de belangstelling komen te staan. Nu zijn noch crowdfunding noch microkredieten voor alles een oplossing. En zoals zo vaak springen er ook snel charlatans op de crowdfundingkar die met een mooi verhaal geld uit andermans zakken proberen te slaan. Uit onderzoek blijkt dat goede coaching van microfinanciering en/of crowdfunding in grote mate bijdraagt aan het succes.

Maar zelfs als jouw onderneming geen crowdfunding nodig heeft, zijn er drie belangrijke lessen te leren uit de opkomst van crowdfunding.

1 • Niet iedereen is je klant

niet iedereen is je klantCrowdfunding richt zich op mensen die geloven waar jij in gelooft. Iemand die niets met mooie gitaren heeft, draagt niet bij aan maken van een documentaire over de toekomst van de gitaarbouw. Maar door internet kun je de mensen die geloven waar jij in gelooft, toch vinden.

2 • Het gaat om je hart

het gaat om je hartEen fancy buitenkant en een gelikt verhaal overtuigen niet langer. Er zijn plenty goede doelen die heel veel marketinginspanningen doen. Ze bellen en colporteren zich scheel. Maar de zoveelste bijklussende student die jou aan je voordeur een gift probeert te ontfutselen, werkt contraproductief. Een verhaal heeft een hart nodig. Letterlijk. Een hart dat het verhaal draagt en een hart dat het verhaal ontvangt. Verhalen zonder hart raken ook geen hart.

3 • Klein is het nieuwe groot

klein is het nieuwe grootCrowdfunding past in een tijd waarin we klaar zijn met grootschaligheid. We hebben gezien waar de anonimiteit, het gebrek aan eigenaarschap van grootschaligheid toe leiden. Fraude, graaien, megalomanie, misbruik. Hoe begrijpelijk de drang naar groter en indrukwekkender ook is, in veel gevallen is het beter om klein te blijven en te gaan voor openheid en transparantie. Dat schept duurzame betrokkenheid.

divider

Zeikend rijk: crowdfunding inspiratie

Crowdfunding-sites zijn een mooie bron van inspiratie. Daarom hebben we een aantal leuke, rare en inspirerende ideeën voor je op een rij gezet.

Heppyfly op Symbid – zeikend rijk

heppyflyDe meeste mannen kennen de plasvlieg. Een afbeelding van een vlieg in de pisbakken, die mannen moet helpen om beter te richten. Dit project maakt de vlieg interactief. Je jongeheer wordt een soort joystick. De uitvinder die het bedacht heeft hoopt zeikend rijk te worden. Bekijk het project.

Kite Patch op Indiegogo – nooit meer gestoken

kitepatchOp vakantie in Italië ben ik werkelijk lek gestoken door muggen. Alsof ik de mazelen had. Daarom ving de kite patch onmiddellijk mijn volle aandacht. Met een kite patch op wordt je 2 etmaal lang met rust gelaten door muggen. En koop jij een patch, dan doneer je meteen een patch aan mensen in Afrika, waar malariamuggen nog steeds verderf zaaien. Bekijk het project.

Spiri op Kickstarter – slimme vliegende robot

spiriDrones ken je misschien van de oorlog in Afghanistan of Jemen. Maar ook hier zie je steeds meer drones. Kleine helikoptertjes die je met een iPhone kunt besturen. Spiri is het slimme broertje van dit soort drones. Met een aparte computer aan boord om complexe taken met uit te voeren. Zoals inspecties van gebouwen of het opsporen van mijnen. Bekijk het project.

divider

Let's colour project

Op 17 oktober willen we ondernemers inspireren om glansrijk te gaan ondernemen. We gaan ze uitdagen om de creativiteit, capaciteit en het vermogen van hun onderneming in te zetten om de wereld (een stukje) mooier te maken. Ken jij ondernemers in jouw omgeving die toe zijn aan een nieuwe richting, een frisse blik een hernieuwde passie? Dan kun je ze hiermee misschien een stukje op weg helpen.

klik hier om meer te lezen