Onweerstaanbaar, de nieuwsbrief van idity | No. 2 2013  
         
   

Betekenismarketing in de praktijk:
de kleurrijke missie van AkzoNobel

Let's colour project

Wat gebeurt als mensen zich aangetrokken voelen tot wat jouw bedrijf wil bereiken in de wereld? Dan willen ze zich aansluiten, meedoen, helpen, samenwerken. Ze kopen je product, omdat ze merken dat het je menens is met met je missie en omdat ze zich ermee kunnen identificeren. Niet omdat je ze hebt verteld dat ze daar zelf mooier, rijker, veiliger of beter van worden.

Let's colour project filmpje

De decoratieve verfdivisie van AkzoNobel bewijst dat betekenismarketing geen idealistische salonfilosofie is. Met hun 'Let's colour'-project trekken ze over de wereld om grauwe, depressieve stadswijken om te toveren in kleurrijke plekken. (bekijk het filmpje) Hun missie (Let's add colour to people's lives) komt met elke verfstreek dichterbij. 'Join the movement', glundert de projectwebsite. En het werkt! Kunstenaars dragen hun steentje bij, de Facebookpagina telt bijna 100.000 likes en het allerbelangrijkste: al meer dan een miljoen mensenlevens genieten van een leefbaardere omgeving.

Okee, terug naar aarde. Stel dat jij in de bouwmarkt staat en een kwalitatieve verf wilt kopen. Je hebt twee potjes in handen en ze zijn even duur. Kies je dan voor Histor (een merk van PPG Industries) of voor Flexa (een merk van AkzoNobel)?

divider

De kracht van waar je werkelijk goed in bent

Lwho me?

"Ik moet natuurlijk een dijk van een website hebben," zegt mijn vriend Jasper, "dat is dé manier om klanten te krijgen." We drinken een filosoferend biertje en ik heb hem gevraagd waarvan hij droomt. Het klinkt alsof er een voorwaarde aan zijn toekomst kleeft. Eérst die website. Ik geloof er niks van.

Ik denk aan de vele tientallen eenpitters die in Amersfoort via Google vergelijkbare diensten proberen te verkopen. Een schoolvoorbeeld van een rode oceaan; het gaat veel energie en geld kosten om in die drukke markt te komen bovendrijven. Dat lijkt me dan ook een zinloze excercitie. Maar daarvoor is nog een belangrijker reden. Jaspers maakt geen gebruik van zijn unieke kracht als hij vooral gaat investeren in een website.

Simpelweg je ding doen

Eerder op de avond heeft Jasper me verteld hoe gemakkelijk hij contact maakt met wildvreemden. Op een terras, in de rij voor de film, zittend op een bankje in een park. Als hij ziet dat iemand last heeft van zijn lijf, dan heeft hij de moed en de tact om daar een gesprek over te beginnen. Niet zelden liggen ze later op zijn massagetafel. Of beginnen ze aan yogalessen. Ik denk dat er weinig concurrenten zijn die hebben wat je moet hebben om zo van mens tot mens te werken.

Wat blijft er op een site over van zijn unieke kracht? Bijzonder weinig. Hoe goed je het ook doet, een website is geen vervanging voor een persoonlijk gesprek als het om overtuigingskracht gaat. Natuurlijk moet Jasper een website hebben. Maar niet om klanten binnen te halen. Daarvoor moet hij simpelweg zijn ding doen, waar hij ook is.

Wat is jouw unieke kracht?

Ben jij je bewust van je unieke kracht? Of kopiëer je bewust of onbewust wat anderen doen en wat lijkt te werken? Kijk eens goed naar je bedrijf. Wat maakt je tot wie je bent? Waar zit het onderscheid? Zijn jullie goed in research, sales, inkoop, klantvriendelijkheid, duurzaamheid, menselijkheid, lean-productie, trendgevoeligheid? En, minstens even belangrijk: waar zijn jullie eigenlijk niet goed in? Wat levert vaak problemen, klachten, vertraging, etc. op?

Bedenk: je unieke kracht heeft niet zoveel te maken met je vak zelf. Heb je bijvoorbeeld een schildersbedrijf, dan zul je ongetwijfeld erg goed kunnen schilderen. Net als al je concullega's. Maar stel dat je behalve de schilderkwast ook erg goed overweg kunt met Photoshop. Dan is je unieke kracht misschien wel dat je je klanten vantevoren kunt laten zien wat het eindresultaat zal worden. Of misschien zijn jullie wel complete vakidioten. En is je unieke kracht dat je de meest complexe klussen aankunt. Wat dan overigens wel weer inhoudt dat jullie niet geschikt zijn voor het snelle, goedkope werk.

Tot slot: schrik niet als je je unieke kracht niet zomaar uit je mouw schudt. Het vergt inzet en zelfreflectie om erachter te komen wat jou anders maakt dan anderen. Maar ik garandeer je dat als je je unieke kracht weet vast te pakken, het je helpt in alle keuzes die je maakt.

divider

Saaiheid troef bij de missies van
de grootste bedrijven van Nederland

Slecht nieuws voor de 9 grootste bedrijven van Nederland. Jullie vinden hun missies hooguit een miniem beetje inspirerend. Het leeuwendeel van de missies geeft helaas gaapneigingen. Dat betekent dat elke dag tienduizenden werknemers uit hun bed komen voor doelen die allesbehalve inspireren. Wat zou er gebeuren als hun werkgevers wél een mission statement hadden dat mensen in vuur en vlam zet?

In onderstaand overzichtje kun je de resultaten van ons mini-onderzoekje bekijken. (Nieuwsgierig naar de missies? Ze staan hier op een rijtje. Onderzoek gemist? Doe alsnog mee.) Enkele tientallen mensen deden mee. Dat is natuurlijk maar een heel beperkte steekproef, maar de resultaten geven wel degelijk een indicatie.

hoe inspirerend zijn de mission statements van de 9 grootste bedrijven van Nederland?